вівторок, 2 листопада 2021 р.

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ МІСЯЧНИК ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК "КРАЄЗНАВСТВО В ШКІЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ: НОВІ ТРАДИЦІЇ ТА ЦІННОСТІ"

З 1 по 31 жовтня 2021р. в шкільній бібліотеці ЗОШ №38 пройшов місячник під гаслом "Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності". У рамках місячника було проведено ряд заходів, спрямованих на розвиток та поглиблення пізнавального інтересу учнів до рідного краю, виховання у них шанобливого ставлення та поваги до історико-культурної спадщини та сприяння пробудженню почуття національної свідомості, любові та поваги до своєї Батьківщини. У бібліотеці оформлено книжкову виставку-інсталяцію "Галерея козацької слави", яка представляє собою просторову композицію, створену з різноманітних елементів - книг, журналів, промислових предметів, виробів учнів, фрагментів текстової та візуальної інформації на тему козацтва. З неї учні та вчителі дізнались багато цікавого про козацтво, Запорізьку Січ, яка є невід'ємною складовою нашого краю. А напередодні Дня Українського козацтва та Дня Захисника України у бібліотеці для учнів 4-х класів було проведено свято "Доки буде Україна, доки будуть козаки", на якому діти більше дізналися про козаків, їх силу та відвагу, історію виникнення Запорозької Січі на о.Хортиця. В ігровій формі пройшло змагання між учнями з використанням козацьких звичаїв та атрибутів, а переможців по праву названо нащадками козаків.
Як завжди, на початку жовтня, для другокласників пройшло свято "Посвята в читачі". Діти познайомились зі шкільною бібліотекою, послухали розповідь бібліотекаря та розказали вірші про книги. З допомогою літературних персонажів, втілених старшокласниками, другокласники дізналися, як правильно поводитися з книгою, побачили, які цікаві книжки та журнали є в шкільній бібліотеці та стали її повноправними читачами.
Також була організована книжкова виставка, присвячена рідному краю "Живописна краса Запоріжжя", при знайомстві з якою учні цікавились книжками, що розповідають про наше славне місто Запоріжжя.
Бібліотекарем Потапенко О.О., у співпраці з вчителем української мови та літератури Молебною О.І., для учнів 6-Б класу була підготовлена цікава розповідь про нашого земляка, відомого поета Петра Ребра. Всі чули його відомий вірш "Ні, ти не знаєш України, якшо на Запоріжжі не бував!", який прославляє нашу рідну землю - Запоріжжя.
Заходів було заплановано багато, але, на жаль, не все вдалося провести у зв'язку з вимушеними канікулами, на які діти пішли у середині жовтня. Але місячник продовжився в онлай-форматі. Учням, вчителям, батькам було запропоновано віртуальний тур музеями України просто неба. Google Ukraine у партнерстві з Міністерством культури України, оцифрували сім музеїв в різних регіонах України і створили спеціальний сайт "Музеї України просто неба", де можна здійснити віртуальну подорож, дізнатися більше про народну архітектуру і побут, відчути всю самобутність української культури. 3D-тури всіх музеїв також доступні в режиміStreet View на Картах Google. Проект є частиною кампанії "Автентична Україна".

          3D-тури музеями просто неба представляють історію життя в різних регіонах України, зокрема, укікальні колекції етнографічних та архітектурних об'єктів з усіх регіонів України, датованих XV-XIX століттями. Список музеїв в рамках проекту складається з: Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогів), Музей народної архітектури і побуту у Львові "Шевченківський гай" (Львів), Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (Переяслав-Хмельницький), Закарпатський музей народної архітектури та побуту (Ужгород), Центр народознавства "Мамаєва Слобода" (Київ), Запорізька Січ - Національний заповідник "Хортиця" (Запоріжжя), Резиденція Богдана Хмельницького (Чигирин).
              
             Для здійснення подорожі варто нажати на виділене червоним посилання в тексті "Музеї України просто неба" і обрати об'єкт, а далі ви почуєте цікаву розповідь про архітектурну пам'ятку та у 3D-форматі побачите все, що містить даний об'єкт. Віртуальна подорож дуже цікава та пізнавальна, тож рушаймо!
   
Також була проведена презентація дуже цікавого видання "Книга природи острова Хортиця. Знайомі незнайомці". Її автори Віталій та Олена Шелегеди - екологи-краєзнавці. Ця книга на допомогу юним природолюбам, всім, хто цікавиться флорою та фауною рідного краю. В ній наведено відомості про більше, ніж 100 видів рослин і тварин легендарного острова Хортиця - Національного заповідника України.


        Для тих, кого зацікавила дана книга, робимо  її онлайн-презентацію за посиланням:

        Заходи, проведені в шкільній бібліотеці ЗОШ №38 в межах Всеукраїнського місячника "Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності", сприятимуть збагаченню духовності особистості завдяки засвоєнню надбань культури рідного краю, вихованню в учнівської молоді патріотичних почуттів, гордості за свою рідну землю, шанобливого ставлення до історії і традицій.

Немає коментарів:

Дописати коментар