неділю, 5 квітня 2020 р.

УРА! МУЛЬТИКИ!

     6 квітня - дуже гарний день для дітей. А знаєте чому? Та тому, що цього дня дитяче свято - Всесвітній день мультфільмів! Мабуть, немає такої дитини, яка б не любили мультики. Вони бувають казкові, пригодницькі, історичні, або сучасні, смішні і не дуже - одним словом, світ мультфільмів дуже різноманітний, але кожен з них чомусь нас вчить. І сьогодні ми пропонуємо вам підбірку 8 мультфільмів для школярів про досянення мети, навчання та самостійність. Пропонуємо вам переглянути їх на карантині разом з батьками або друзями, вони сподобаються як дітям, так і дорослим!

3D анімація «Ніколи не здавайся!»

У кожного у житті бувають моменти, коли здається, що вплинути на хід подій неможливо! У такі моменти лише відчайдушний оптимізм та жага допомогти близьким, які потрапили у халепу, здатні відкрити в кожному з нас надможливості.
Анімована історія про двох восьминіжків від американської кіностудії Pixar справді надихає вірити у власні сили і не здаватися, не зважаючи ні на що!

Мультфільм «Легке життя»

Добре було б, не докладаючи зусиль, отримувати високі результати, чи не так?
Короткий мультик про дівчинку-школярку демонструє, які наслідки може мати те, що хтось користується результатами праці інших, ставлячись до власного навчання безвідповідально.
Робота американського мультиплікатора Jiaqi Xiong була представлена у 2015 році. Глибокий філософський зміст мультфільму передано за допомогою оригінальних образів.

3D анімація «Ківі»

Мультфільм створено на студії Pixar у 2006 році. У ньому розповідається історія про пташку ківі, яка, не маючи від природи крил, прагнула навчитись літати. Наважившись здійснити мрію, вона за допомогою мотузки та цвяхів закріпила дерева на вертикальній високій горі та стрибнула з неї, щоб відчути політ над верхівками дерев, як справжній птах. А вже в польоті у ківі – безкрилого плаха – відросли справжні крила!
Мультфільм вчить тому, що успіх залежить від наполегливості та безстрашності на шляху до втілення мрії

3D анімація «Пісочник»

Короткометражка розповідає про життя пташеняти пісочника, яке разом зі зграєю вчиться полювати на морському узбережжі. Однак через те, що якось його несподівано накрило хвилею під час припливу, в пташеняти виник страх води і він зневірився у власних силах.
Одного разу пасочник помітив як поводяться раки-самітники, коли їх накриває хвилею: вони просто занурюються у пісок і так захищаються від води. Пісочник наважився повторити цей прийом, долаючи неймовірний страх перед водою. І в нього вийшло! Так він став не тільки найкращим полювальником, але й зміг побачити красу підводного світу.
Мультфільм було створено у 2016 році на студії Pixar, а у 2017 він був відзначений премією «Оскар» у номінації «Найкращий анімаційний короткометражний фільм». (Мультфільм можна знайти і переглянути в YouTube)

Мультфільм «Мета»

Як багато тих, хто після декількох невдалих спроб здавався, хоча був за крок до перемоги? У книзі Ельчина Сафарлі «Солодка сіль Босфора» є надзвичайно змістовна фраза: «Досягнути мети – означає пройти тест на витривалість!».
У мультфільмі розповідається про свинку, яка проявила неабияку винахідливість на шляху мети, не здаючись навіть після десятка невдалих спроб.
Цей мультфільм наочно демонструє,  що сильна мотивація і бажання досягнути мети обов'язково приведуть до цілі! Хоча… можливі певні несподіванки!

Короткометражка «Коли одні двері зачиняються, відчиняються інші»

Тридцятисекундний чорно-білий мультфільм має глибокий зміст. Переглядаючи його, ми маємо зрозуміти, що не варто засмучуватись, коли не вдається одразу досягти поставленої мети. Адже на шляху до неї, після безлічі спроб, кожен із нас досягає інших, інколи не менш важливих, цілей.        (Мультфільм можна знайти і переглянути в YouTube)



Мультфільм «Як Петрик П'яточкін Слоників Рахував»

Петрик П'яточкін є надзвичайно неслухняним хлопчиком, що створює чимало складнощів для виховательки. До того ж він не любить спати під час тихої години у садочку. Однак одного разу виховательці приходить ідея того, як мотивувати Петрика – заохотити його порахувати слоненят, уявивши їх десь у Африці.
Під час тихої години Петрику наснилося, що він є вихователем слоненят, а його вихованці є такими ж непосидючими, як він сам. Прокинувшись, Петрик стає слухняним.
Український мультфільм було знято у 1984 році студією Київнаукфільм. Ця робота вважається однією з найкращих серед українських мультиплікацій.

Мультфільм «Володька у Тридев'ятому царстві»

Цей мультфільм є одним із найулюбленіших у батьків, бабусь та дідусів більшості сьогоднішніх школярів. Не зважаючина те, що йому понад 50 років (робота режисера Б.Степанцова, 1965 рік), сюжет мультфільму сподобається і сучасним дітям, адже він сповнений яскравих персонажів та жартівливих реплік.
Переглядаючи мультфільм, надзвичайно захопливо подорожувати казками разом із головним героєм – лінькуватим школярем Вовкою, який прагне отримати результат, не докладаючи жодних зусиль, але обставини  життя Вовки мотивували його вчитися робити все власноруч.


  Продовжуючи тему до Всесвітнього дня мультфільмів, хочемо познайомити вас із 10 українськими мультиками, які сподобаються вам не менш, ніж  іноземні. Котигорошко чи Кожум'яка - теж супергерої, пригоди яких захопливі та цікаві. А деякі персонажі вже полонили серця дітей по всьому світу, які й не знають, що вигадані вони були в Україні.

1. Халабудка (2014)

«Халабудка» Манука Депояна — історія про маленький будиночок, який став не потрібним у місті скла й бетону. На австрійському фестивалі Alpinale мультик здобув спеціальний приз. З одного боку, це історія про вдячність та пам’ять, про забутих пращурів, адже часи халабудки минули, і його оточують діти та онуки, які вважають його чужорідним. Але, з другого боку, маленький будинок на вигляд та за поведінкою скоріше не старий, а безпосередній та життєрадісний малюк, який почувається покинутим.
Халабудка шукає своє місце у світі, знаходить інші самобутні будівлі — традиційне національне житло. І врешті розуміє, що неповторна будівля завжди цікавіша за однакові багатоповерхівки.
Чого вчить мультфільм: оригінальність не застаріє.


2. Моя країна Україна — мультсеріал (2014)

Підійде для дітей молодшого та середнього шкільного віку, які не просто хочуть казочку, а цікавляться українським фольклором. Це один з перших анімаційних українських серіалів. У кожній 3-хвилинній серії — казка, легенда, міф про конкретну місцину України (місто, село, поле, ліс).
У цьому пластиліновому мультфільмі Сашко Лірник та Кіт Воркіт мандрують і дізнаються, а то й пізнають на власному досвіді казкову специфіку кожного пункту на своєму шляху. Приміром, Кривий Ріг зветься так, бо козак Іван Ждан зламав чорту ріг. На Керченському півострові зачакловані принцеси перетворилися на одудів. На дні озера Пісочне на Волині ховається підводний замок, а саме воно утворене з чистої води, на яку перетворилися чисті думки. А в лісах на Рівненщині можна знайти уламки сонця, яке диво-мисливець впустив з рук, дізнавшись, що кохана, донька лісового демона, вийшла заміж за іншого.
Чого вчить мультфільм: у кожного, на перший погляд, звичайного місця є своя казка.



3. Пригоди Котигорошка та його друзів (2014)

У цьому мальованому серіалі Ярослави Руденко-Шведової у кожного козака, як у супергероя, є своя сила, а точніше — своя стихія. Вернигора перевертає гори, Вернидуб може обертатися на дерево та керувати рослинами, Крутивуса слухається вода в річках, водоспадах, хмарах. Вони навіть літають, як супермени, і трансформуються на кшталт знайомих дітям персонажів. Котигорошко — сміливий та сильний герой. А Хвалько-Одуд, який від імені автора розповідає історії, нагадає юним глядачам Віслюка зі «Шрека».
Герої мандрують народними казками, переробленими на сучасний лад. Підлеглі негативного Лісовика нагадують бактерії, які забруднюють озеро та ліс. Чортиця Пекля причарувала Котигорошка та збирається заміж за нього, втринадцяте. Гарна метафора: коли чоловіки їй набридають, вона перетворює їх на дерева, які дають врожай золота. А велетень, якого неможливо перемогти ніякими силами та чарами, виявляється самотньою дитинкою, батьки якої «на заробітках»: під землею створюють підземні ріки та будують нові скелі. З гігантським малюком легко домовитися, якщо подарувати іграшки.
Чого вчить мультфільм: справжня суперсила — у розумінні чужих потреб.


4. Хто боїться дядечка Бабая (2014)

Спірний мультик, який отримав чимало негативних відгуків. Дорікали за заплутаний сюжет, надто «кислотні» кольори та химерні образи. Але це перший український повнометражний анімаційний фільм на 70 хвилин (хоча пізніше його поділили на серії). Крім того, для дошкільнят 5-6 років тема опрацювання страхів дуже важлива, тож «Бабай» може їм сподобатися і принести користь. Недарма головна героїня, яка перемагає Бабая, Відьму, Чорта, — проста дівчинка Свєта. Вона дещо чарівна, адже вилупилася з чарівного яйця, надто швидко виросла, але загалом виглядає та поводиться так, щоб юні глядачі ототожнювали себе з нею. Бабай не лише лякає і викрадає бабусю та дідуся дівчинки. Він може з’явитися будь-де. Приміром, добрий дідусь-казкар, який розповідає всю цю історію, наприкінці виявляється замаскованим злим Бабаєм. Але він безсилий проти тих, хто не боїться.
Ще один плюс: мульт нагадує про обережність. Якщо брати в незнайомців іграшки чи солодощі, спілкуватися, це може погано завершитися. Не хочеться його пропустити дорослим через те, що над діалогами працювала письменниця Софія Андрухович. А ще саме тоді в українській мультиплікації починається традиція, коли персонажів озвучують зірки. У цьому мультфільмі за голови Змія Горинича говорять популярні гумористи, «кролики» Володимир Данилець та Володимир Моісеєнко, за відьму — Ірма Вітовська, за чорта — Остап Ступка. А в російськомовній озвучці за Бабая — Потап, а за відьму — Настя.
Чого вчить мультфільм: страх можна перемогти, якщо дивитись йому у вічі.


5. Ескімоска (2013-2016)

Став першим 3D-мультсеріалом в Україні, де всі герої та природа об’ємні. Дівчинка Ескімоска, її маленький брат та друзі — білий ведмідь і олень живуть у чарівній Арктиці, де, здавалося б, мало розваг. Але маленька компанія вміє тішитися життю. А щоразу, коли океан виносить на берег незнайомий предмет: підзорну трубу, аптечку, бінокль чи ще щось — це стає початком пригод.
Головна справа дітей до 3 років — маніпулятивна діяльність, тобто освоєння способів дій з різними предметами. Саме цим і зайнята Ескімоска — після кумедних помилкових спроб вона демонструє, як користуватися певним предметом, яка з нього користь.
Режисер 1-го сезону — Олексій Шапарєв, а 2-4-го — Євген Єрмак.
Чого вчить мультфільм: спроби рано чи пізно будуть винагороджені.


6. Буба (2014-2019)

Ще один 3D-персонаж народжувався важко. Спочатку, у 2013 році, кумедний інопланетянин Буба лише чхав, грав з повітряними кульками, танцював та нюхав квіточку. Щоб зробити перші п’ять серій Сергій Горобець з командою шукали фінансування на краудфандинговій платформі.
За кожен вкладений долар автори надавали якісь сувеніри чи бонуси. Спонсори отримували стікери, диски, блокноти, футболки, м’які іграшки, чохли на мобільники, кубки. Серіал вдалося запустити, а згодом він став настільки популярним, що лише одна серія за місяць зібрала 10 млн переглядів.
«Буба» призначений для дітей 1-3 років, тож у ньому майже немає слів (окрім «Cool!», тобто «круто»). Дуже виразна міміка та рухи викликають симпатію в малят. Білосніжний пухнастик Буба продовжує справу Ескімоски: перевіряє, що робити з різними предметами. Звісно, він погано розуміє, що й до чого, тож потрапляє в кумедні ситуації.
Чого вчить мультфільм: усього можна навчитися методом спроб та помилок.


7. Дейв і Ава (2015-2019)

Ще один 3D-мультсеріал для малечі. Зацікавити він може і тих, хто лише вчиться розмовляти, і тих, кому вже 3-5 років, адже за допомогою дитячих пісень глядачі вивчають літери, цифри, кольори, форми. Львівські аніматори створили хлопчика, зодягненого в костюм цуценяти, та дівчинку, яка переодяглася в кошеня. З ними трапляються різні ситуації зі старовинних віршів для наймолодших, які представлені не традиційно, а осучаснено. А тваринки тут такі милі, чарівні та кумедні, що котики з соцмереж губляться на їхньому тлі. Недарма за півтора місяця мультик зібрав 15 млн переглядів.
Одне «але»: створено все це під англомовну аудиторію, тож і імена, і реалії, і фольклор — усе для США. Але українським малюкам це теж може стати в пригоді: з такими персонажами весело вчити англійську мову.
Чого вчить мультфільм: англійської мови.


8. Микита Кожум’яка (2016)

Знятий Мануком Депояном 3D-мультфільм — для молодших школярів. Це вже повнометражна анімація з діалогами, розвитком сюжету. Він про те, що силою далеко не все можна вирішити. У змієборця Кирила Кожум’яки (озвучує Василь Вірастюк) 12-річний синок Микита, у якого немає міцних м’язів, але є сила духу. Дракона він перемагає вмінням створювати команду, до якої увійде і білочка Камікадзе, і кажан, чаклун-недоучка Едді (Віктор Андрієнко), чарівна дівчинка Роксолана. А ще — тим, що не втрачає впевненості в іншому вимірі, куди випадково потрапив, з його дивними рослинами та стрімкими триокими равликами.
Багаторукий страшний троль — насправді наївне та підпорядковане створіння. А кого й треба боятися, то це привабливу зовні Відьму (Руслана Писанка).
Чого вчить мультфільм: треба бачити серцем, а не очима.


9. Козаки. Футбол (2016), Козаки. Навколо світу (2018)

2D здатне конкурувати з об’ємними світами, лише якщо це відродження легендарних Тура, Ока та Грая, які стали народними улюбленцями ще в 1967 році. Намалював їх цього разу той самий художник, що і в 70-ті роки — Едуард Кірич, а потім малюнки зацифрували й анімували. Режисером виступила Марина Медвідь. Спочатку відроджені козаки грають у футбол у 26 країнах (по одній на кожну серію). Звісно, на них чекають пригоди, які потребують завзяття, кмітливості, винахідливості. Козаки знайомляться з національним колоритом та допомагають людям і тваринам.
Торік додалося ще три серії, де футбол зник, лишилися самі мандри. Коали, Дракула чи Лох-Неський монстр — з ким би не зустрілися герої, із ситуації вони вийдуть з гідністю та гумором.
Чого вчить мультфільм: гумор та добро не зважають на кордони. 


10. Викрадена принцеса: Руслан та Людмила (2019)

Найсвіжіший український продукт — 3D-анімаційний фільм Олега Маламужа за мотивами казки Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила». Мандрівний артист Руслан закохується в принцесу Мілу і рятує її від злого чарівника Чорномора. Над мультфільмом працював один із творців знаменитого «Мадагаскару», сценарний консультант Ендрю Гілтон. Тож хтось вважає, що мультик відповідає найкращим діснеївським стандартам, а хтось дорікає, що в ньому мало національного колориту. Утім, мультфільм став рекордсменом вітчизняного прокату серед фільмів українського виробництва. Діти із захопленням дивляться на нешаблонних героїв, дивовижну казкову реальність, створену з високою якістю сучасними технологіями, слідкують за динамічними подіями.
Застосували тут і «фішку» із зірками: за літописця Нестора говорить Сергій Притула, за вченого кота — Юрій Горбунов, Голова спілкується голосом Монатіка. Чарівна Наїна — Маша Єфросиніна, а фін — Фагот. Троєщинські бандити, дійсно, наводять жах, адже це Олександр Усик та Василь Вірастюк (використана навіть їхня зовнішність). За суперників Руслана виступають актори «Дизель-шоу». І «вишенька на тортику» — Позитив і Надя Дорофєєва озвучили головних героїв, виконали пісню «До зірок» (першу українськомовну в їхній кар’єрі), а фінальну «Ти любов моя» заспівала Джамала.
Чого вчить мультфільм: українське може конкурувати зі світовими хітами.



Немає коментарів:

Дописати коментар