середу, 21 квітня 2021 р.

ЧОМУ ДІТИ МАЛО ЧИТАЮТЬ? ПОРАДИ БАТЬКАМ

       Пройшли ті часи, коли діти читали книжки з ліхтариком під ковдрою і коли вони із захопленням відвідували книжкові магазини та бібліотеки. Зараз же дитина і книга - це непорівнянно. Адже дітям цікавіше пограти в комп'ютер, подивитися телевізор, а читання для них є тепер покаранням. Чому так сталося, чому діти мало читають або не читають зовсім? Невже винувато час, який залишає багато речей позаду, замінюючи їх сучасними якимись технологіями? Чи все ж причина в іншому?

      Пам'ятаєте ті моменти, коли ми могли подарувати своїй подрузі або другу книжку на день народження? Скільки було емоцій у іменинника, і як ми раділи, що наш подарунок припав йому до смаку. А зараз ... Такий подарунок сучасним дітям здасться звичайним непотребом, який буде довгі роки припадати пилом на полиці, або, що ще гірше - виявиться викинутим або передаренним кому-небудь.
        Чому діти мало читають?
    Так уже склалося, що книга на даний момент не є єдиним джерелом отримання нової інформації. І навіть дорослим деколи відповідь на важливе питання простіше отримати з інтернету, ніж гортати різні томи книг або витрачати час на похід до бібліотеки. Точно також і діти - прагнуть дізнатися що-небудь нове, як можна більш швидкими і зручними способами.
Нейропсихологи бачать ж причину небажання дітей читати в іншому. Справа в тому, що протягом дня мозок вбирає в себе занадто багато інформації, від якої дитина просто-напросто втомлюється. І йому комфортніше буде посидіти перед телевізором, пограти в ігри або поспілкуватися з друзями по інтернету, ніж відкривати книгу і читати її. Звичайно, читання хоч і є такою собі розвагою, однак воно також має на увазі серйозну роботу мозку, який на даний момент вимагає відпочинку. Наступна причина, яка пояснює, чому сучасні діти мало читають, напевно, є найвагомішою і поширеною. Отже, чи часто дитина бачить, як читають його батьки? В даний час, якщо чесно, це є рідкістю. І якщо малюк не бачить книг в руках мами і тата, вдома немає бібліотеки, і на ніч йому батьки пропонують подивитися мультики замість того, щоб прочитати спеціальні казки для дітей, то не дивно, чому у нього не виникає інтересу до читання.
       Але більшість батьків зовсім не бачать проблеми в тому, що їхні діти не приділяють часу книгам. Адже прийде час, дитина піде до школи, і вчителі обов'язково прищеплять любов до читання. Але така думка є величезним помилкою. Ви згадайте ті дні, коли ви навчалися в першому класі, і коли вчителі "змушували" читати певний розповідь на час. І мало хто зможе похвалитися, що взагалі розумів, про що був той уривок. І про яку любов до читання можна після цього говорити?Та й надалі виходить так, що любов до книг у дитини не прищеплюється, а навпаки, відбувається якась ненависть до них або повна байдужість. Напевно ви теж пам'ятаєте, що програма літератури включала в себе складні класичні твори, які навіть дорослих часом не здатні зацікавити. А що вже говорити про список книг на літо, який має на увазі, що всі канікули необхідно провести в бібліотеці, жертвуючи своїм відпочинком та іграми з друзями. Зрозуміло, після всього цього і зовсім пропаде бажання читати.
       Що дає книга дитині?
    В даний час багато хто вважає, що книга є марним шматком макулатури, адже важливу інформацію можна запросто знайти в інтернеті, а фантастичні, комедійні, детективні жанри можна подивитися по телевізору. Але насправді це не так. Адже, по-перше, книга здатна виховувати дитину, причому роблячи це ненав'язливо. Дитина просто-напросто "спостерігаючи" за поведінкою героїв, починає аналізувати їх вчинки і розуміти, як можна поступати по відношенню до інших, а як не можна. По-друге, книга здатна надати дитині підтримку і навіть зрозуміти його. У кожному героєві можна зустріти риси характеру, які будь-кого нагадують: самих дітей, їхніх друзів, батьків, знайомих. І читаючи такі книги, дитина починає усвідомлювати, що герой на нього схожий, у них є спільні інтереси, і головне - вони розуміють один одного. А це дуже важливо, особливо тоді, коли діти ще не обзавелися воістину вірними друзями. По-третє, книга розвиває дитячу уяву, а отже, і мислення. Читаючи про певного героя, у кожної людини складається в голові образ, який є унікальним. Діти, таким способом, самі для себе "створюють фільм". А ось переглядаючи кіно вже не вдасться самостійно щось придумати, бо вона показує, як саме виглядає той чи інший персонаж. По-четверте, книга дозволяє відпочити і розслабитися. Читаючи її, дитина починає занурюватися в свій намальований світ, в якому його не турбують такі проблеми, як двійка в школі, сварка з друзями або неможливість йти погуляти через дощ. Таким способом, йому вдається уникнути стресів і хвилювань, а це в наш час є досить важливим.
      Як прищепити любов до читання?
     На думку психологів і педагогів, прищеплювати дитині любов до читання потрібно мало не з пелюшок.Читайте маляті казки і вірші навіть якщо вона зовсім ще крихітка і не розуміє їх зміст. Принаймні, йому буде приємно слухати ваш голос, а з часом, він полюбить і самі казки. А у однорічних малюків нехай книжка викликає асоціації з чимось цікавим і барвистим.
      Вибираючи книги для дитини, орієнтуйтеся на вік, а якщо помиляєтеся, то робіть це в меншу сторону. Наприклад, трирічній дитині краще кілька разів перечитати казки і вірші для дворічних дітей, ніж прочитати книгу для більш старшого віку, яку він просто-напросто не зрозуміє.
Виділіть визначене місце для зберігання дитячих книг, яким може виявитися, як окрема поличка в книжковій шафі, так і цілий стелаж. Ваш малюк повинен знати, де зберігаються його книжки, щоб він у будь-який момент міг взяти їх почитати або просто порозглядати картинки. І до речі, це зручний спосіб зацікавити дитину-яким твором, який буде несподівано підкладено на його поличку.
    Якщо малюк вміє самостійно читати, але все-таки вважає за краще слухати вас, то ні в якому разі не відмовляйте йому в цьому. Просто іноді користуйтеся деякими хитрощами, наприклад, читаючи книгу, зупиніться на найцікавішому місці, нібито згадавши про важливі справи (прання, готування, прибирання). Напевно, маляті буде цікаво дізнатися, чому ж все-таки закінчилася історія, і можливо, він сам візьме книгу і дочитає її. А іноді можете запропонувати своєму малюкові стати на час дорослим, тобто так сказати, поміняйтеся з ним ролями. Ви дитина, а він - відповідальний батько, який читає вам казку на ніч.
    Разом з дитиною відвідуйте книжкові магазини хоча б раз на місяць, але обов'язково при цьому купуйте книги собі і йому. Нехай дитина відчуває захоплення від розмаїття книжок, від їх ілюстрацій, і тоді вже вона напевно буде любити читати їх.
    Не змушуйте дитину читати, якщо вона не хоче цього і не використовуйте книгу, як засіб покарання (отримав двійку, розбив вазу - читай 30 сторінок). Через це у дітей замість любові до книг, навпаки, з'являється неприязнь і ненависть.  Щоб шкільна література не здавалася дитині нудною, заінтригуйте її творами ще до того, як вона почне читати їх. Висловіть свої цікаві коментарі на тему книги, розкажіть цікаві факти з життя її автора або подивіться фільм, знятий по книзі, а потім порівняйте його з самим твором.

Немає коментарів:

Дописати коментар